Hoppa till innehåll

The creepy Corridor

Hur byggs scenografi för film?

KulturUngdom erbjöd våren 2022 en exklusiv intensivkurs i filmscenografi för den som var mellan 16 – 30 år och bodde i Västra Götaland. Under en tre dagar lång workshop fick kursens deltagare lära sig grunderna i att bygga en fungerande och intressant filmmiljö. 

Syftet med kursen var att ge unga filmskapare och konstnärer en djupare förståelse för scenografiyrket. Kursen leddes av en erfaren konstnär & scenograf, och metoden var praktiskt arbete. En  ”hands on”-workshop helt enkelt.

Temat för vårens kurs var ”spökhus” och vi byggde tillsammans ett fullt fungerande set där stor hänsyn togs till branschens typiska krav på ljussättning och kameravinklar.

Bygga skog
Bild från bygget av Anders Muammars scenografi "trollskog" på Gothenburg Film Studios.

Kursens upplägg

Kursen delades upp i tre delar, där varje moment sträckte sig över en hel dag. 

Vid första tillfället låg fokus vid att berätta om klippet som skulle spelas in i miljön, samt hur scenografin planerats att se ut. Efter en genomgång av vad projektet skulle komma att innebära började deltagarna bygga upp väggarna som sedan blir själva korridoren.

Dag två av workshopen handlade om att bygga ihop det sista av de stora korridors-delarna, samt tapetsera väggarna som byggts. Deltagarna fick även skapa en lönndörr med hjälp av en bokhylla som sattes på hjul. Även väggarna längst in i korridoren sågades upp och grenar tillverkades genom att böja plaströr på olika vis.

Den tredje och sista dagen av workshopen låg fokus vid att patinera väggar, prydnader och möbler så att scenografin skulle se ut som en del i ett riktigt spökhus. Ingenting skulle se nytt ut och korridoren skulle gradvis se mer och mer förstörd ut. 

Hela kursen avslutades i ett studiebesök hos Sakcenter i Göteborg. Det är ett rekvisitaförråd som hyr ut allt från dekorativa lampor till sjukhusutrustning och matförpackningar från förr. Detta kan man alltså hyra till bland annat reklam- och filminspelningar.

 

Handledare Anders Muammar

 

Kursledare för scenografiworkshopen var Anders Muammar. Han har en lång karriär inom scenografiyrket men har också arbetat som konstnär och attributmakare i många år. Anders har bland annat skapat scenografi till serien Dystopia. Han skapade även den absurda motorcykelpojken i den grammisvinnande videon ”Boycycle” med Salvatore Ganacci.

Bild från musikvideon "Boycycle"
Bild från kortfilmen "Kunskapens pris"